Ingrijire Crizanteme :
www.decodays.ro/post/2016/08/29/ingrijire-crizanteme-in-ghiveci-ghid-complet?fbclid=IwAR3caN8dL1fiCFLJHREUYS2fnmBCkOb2GV8F3DqscRjesRjSLNvJko78f4kmaddy-murk.ru/ro/mnogoletnie-cvety/huge-chrysanthemums-perennial-garden-chrysanthemums-varieties-species-and-photos/issuu.com/blaz123/docs/katalog_krizantem_brandkamp_2016www.olx.ro/oferta/crizanteme-butasi-0-50-bani- palisade: alb, galben, grena
- fideluta: alb, galben, mov, verde
- zembla: alb, galben
- santini: verde, portocaliu cu grena (lollipop)
- eleonora lila
- barca grena
- kyoto grena cu alb
Soiurile de crizanteme după timpul de înflorire
În funcție de porii de înflorire, crizantemele sunt împărțite în trei tipuri: timpuriu (înflorire în septembrie), mediu (înflorire în octombrie) și târziu (înflorire în noiembrie).
Mâinile: flori mici de culoarea liliacului, încadrate de o margine albă,
Deliana: are un diametru de mugure de 16 cm, forma de petale este asemănătoare acului, culoarea este galben sau alb,
Blanca: floare sferică, vopsită în ton alb, cu diametrul de până la 18 cm,
Inga: o floare cu mugur sferic, culoare - petale albe și mijloc verde deschis au o linie de tranziție de culoare galbenă, cu diametrul de 15 cm,
Lexi: varietate de ramură cu muguri roșii mici.
Orange: crizanteme sferice galben strălucitor, diametru - 20 cm
Sabot: forma crizantemei este plina de mușețel, culoarea este centrul verde, petalele sunt liliac cu o margine albă,
Tom Pierce: plantă sferică, colorată de petale - roșu deasupra, galben de jos, diametru 16 cm,
Cazanul: crizanteme cu petale în formă de ac, diametru - 20 cm, culoare albă,
Snowdon: forma crizantemei este sferică, diametru - 20 cm, culoare - galben strălucitor sau alb zăpadă.
Moscova: o culoare sferică de culoare albă, are un diametru de 20 cm,
Șampanie: o floare sferică cu un diametru de 20 cm, culoare - liliac,
Rivardi: crizanteme sub formă de minge, diametru - 20 cm, umbră - galben,
Super galben sau Super alb: are petale în formă de ac, diametrul mugurei este de până la 20 cm, culoarea este lamaie sau albă.
Atenție! În China, crizantema este emblema loialității, onoarei și statutului înalt. Anterior, imaginea acestei flori putea fi aplicată numai hainelor imperiale.
Chrysanthemum varietăți în funcție de mărimea inflorescenței
Crizanteme cu flori mari. Aceste soiuri au muguri sub forma unei mingi. Aceste flori sunt alese pentru a crea buchete. Pe tulpină se formează o floare, diametrul său atingând 18-25 cm. Coroile petalelor pot fi tubulare, groase sau plate. Soiuri populare de crizanteme cu flori mari:
Broadway: o floare sferică de culoare galbenă de paie cu un diametru de 20 cm.
Poate fi shusmit: crizanteme sferice, cu culori - galben sau alb, diametrul mugurei - 20 cm.
Viking: varietate sferică, diametru - 20 cm, culoare - roz.
Milka lila: o floare de înflorire timpurie, are un diametru de 18 cm, culoare - liliac.
Regalia: o floare cu un mug roșu puternic, are un diametru de 15-18 cm, forma este sferică.
Crizanteme cu flori mijlocii. Diametrul acestor soiuri variază de la 9 până la 18 cm. Aceste flori au petale plate sau sunt laminate într-un tub. Scopul principal este decorul. Dar poate fi folosit pentru buchete. Soiuri populare de crizanteme cu flori mijlocii:
Pink margarete: o floare cu o culoare roz inchisa, diametrul mugurei nu depaseste 8 cm, tufa atinge o inaltime de 90 cm, infloreste din septembrie pana la primul inghet, tolereaza inghetul in sol.
Champagne stropeste: varietatea de spray de crizanteme, diametrul mugurilor deschise este de aproximativ 8-10 cm, are petale în formă de ac, culoarea este roz deschis sau aurie, cu o acoperire gălbuie în mijloc, culoarea de la octombrie până la îngheț.
Flee de aur: o floare cu o culoare galben-portocalie, înălțimea tufișului - 40-60 cm, începe să înflorească în ultima decadă a lunii septembrie, poate iarnă într-o patrie de flori.
Crizanteme cu flori mici. Cel mai frecvent tip de crizantemă este Santini. Hibridul a fost crescut în Olanda. Caracteristici principale: tip ramură, pe fiecare bușetă până la 30 inflorescențe, diametrul mugurei până la 5 cm, bucșa este compactă, ușor de crescut în recipiente. Soiuri populare de crizanteme Santini:
Larissa: o floare cu formă de mușețel (seamănă cu un mușețel, poate fi confuză), albă în culoare, începe să înflorească în noiembrie.
Tango Pink: crizanteme roz margarete, infloreste din septembrie.
Arica: varietate de musetel cu o gamă bogată de culori - roșu-alb-galben, înflorit de la sfârșitul lunii septembrie.
Clasificarea crizantemei prin înălțimea tulpinii
Chrysanthemul înalt. Tulpinile acestor flori ating înălțimea de 45-60 cm. Acestea includ toate soiurile cu flori mari și unele dintre cele cu flori mici. Bushul acestor crizanteme este bine dezvoltat, inflorescențe de dimensiuni mari. Dar există și un minus - necesitatea de a instala suport pentru tulpini. Soiuri de crizanteme înalte:
Anessi: varietate timpurie ramură, are un tip de petale de tip ac, diametrul mugurei - 6 cm, culoare - lamaie sau roz,
Tamara: o floare sferică, diametrul unui mugur este de 9 cm, culoarea este violet, începe să înflorească la sfârșitul verii,
Minx: crizantema de mușețel timpuriu, diametru - 10 cm, culoare - galben.
Crizantemele Sredneroslye. Înălțimea acestor soiuri variază între 30 și 45 cm. Florile pot avea cele mai diverse culori. Inflorescențele crizantemelor de dimensiuni medii sunt împărțite în simple, terry și semi-duble. Aceste flori sunt alese pentru decorarea paturilor de flori, precum și pentru crearea de buchete compozite. Soiuri de crizanteme cu creștere medie:
Umka: o floare sferică, cu o culoare albă de zăpadă, are un diametru de 4 cm, începutul înfloririi - la sfârșitul lunii august, de la distanță, arata ca bile de zăpadă,
Printesa Diana: Crizantema coreeană, forma florii - mușețel, diametru - 7 cm, culoarea - liliac cu centrul galben,
Opal: o culoare sferică de culoare galbenă, diametrul mugurilor ajunge la 9 cm.
Crizanteme cu creștere mică. Înălțimea de evacuare este de 15-30 cm. Florile își formează independent tufa în formă de minge. Aveți un sistem rădăcină mic. Face parte din clasele timpurii.
Este important! Crizantemele cu creștere mică sunt ideale pentru decorarea paturilor de flori. Ele sunt cel mai adesea folosite ca flori curb.
Soiuri de crizantemă subdimensionată:
Ausma: floare cu formă sferică, diametru de muguri 3 cm, culoare - galben-portocaliu,
Alexandrite: un soi semi-terry, are culoarea alba a petalelor, mijlocul este galben-roz, diametrul bobocilor ajunge la 5 cm,
Zâmbet: crizanteme sferice, petalele au aspectul de tubule, culoarea este liliac pal, diametrul este de până la 8 cm.
Crizantema are sute de soiuri care pot satisface toate gusturile cunoscătorilor acestei flori uimitoare. Crizantemele vor decora frumos patul dvs. de flori, pervazul ferestrei sau loggia. Cu aceasta, puteți face diferite compoziții de culoare, precum și buchete excelente. Dacă nu știți cum să alegeți o floare pentru creștere în toamnă, alegeți o crizantemă. Te va uimi cu nerăbdarea și înflorirea luminată.
Unele informații utile despre crizanteme
Crizantemele sunt plante erbacee decorative care pot crește în afara și într-un decor de apartament. Florile se adună în inflorescențe de diferite culori. Reproducerea se face cu ajutorul semințelor sau butașilor.
INTERESTIREA CUNOAȘTERII! Numele crizantemei se datorează asemănării cu trupul ceresc - soarele. În greacă, "crizanteme" înseamnă "floare-soare". Tradus din latină înseamnă "flori de aur". În țările europene, floarea a venit din Orientul Îndepărtat, unde a fost considerată o floare imperială și a fost venerată.
Clasificarea crizantemei
Prin eforturile crescătorilor a apărut un număr uriaș de varietăți de crizanteme, dintre care multe au devenit obiecte ale mândriei cultivatorilor de flori. Speciile de flori sunt grupate în funcție de anumiți indicatori, creând o clasificare clară.
Ciclul de viață
Soiurile perene combină coreeană și seră. Primul distinge o înflorire abundentă. Ei tolerează condițiile meteorologice negative. Scopul celui de-al doilea este tăierea.
Anualele crizanteme se pot lăuda cu rezistență la temperaturi scăzute, nemulțumire în creștere și condiții de îngrijire. Durata de înflorire durează până la începutul înghețului.
Perioada de înflorire
Late (noiembrie)
Media (octombrie)
Începutul (septembrie).
Rezistența la îngheț
Soiurile rezistente la îngheț rezistă chiar și primele zăpadă,
Soiurile pentru o climă blândă înflorește târziu, deci la momentul primului îngheț nu poate fi la timp.
Cu cât planta este mai mare, cu atât sunt mai sensibile la efectele temperaturilor scăzute. Soiurile mici de terry sunt considerate cele mai rezistente la îngheț.
Dimensiunea inflorescențelor
Flori mijlocii cultivate în grădină sau pe balcoane. Dimensiunea inflorescenței este de până la 10 cm.
Soiurile cu flori mari au inflorescențe cu un diametru de până la 25 de centimetri și sunt cultivate sub tăietură.
Forme de inflorescență
Simplu arată ca o margaretă, cu un mijloc deschis și câteva rânduri de petale.
Centrele soiurilor Terry sunt complet închise de numeroasele petale aranjate într-un rând.
Crizantemele au un parfum minunat, inconfundabil, care anunta toamna. Desi se cultiva ca o planta anuala, crizantema este o planta perena. Ea domina gradinile in perioada de toamna, inflorind cu sfarsitul lui august si durand pana la sfarsitul lunii noiembrie. Crizantema este o planta perena rezistenta la temperaturile specifice sezonului rece si deosebita prin inflorescentele viu colorate. Se gaseste sub formele cele mai diverse, de la tufele pitice pana la cele de un metru inaltime cu flori care acopera aproape toata gama de culori cunoscuta, cu dimensiuni si forme dintre cele mai variate, de la simple la duble, involte (batute), stelate, globuloase etc.
Crizantema este o planta perena, sensibila la iluminare preferand zilele mai scurte ale toamnei pentru a inflori, si la temperaturile extreme. Crizantema, sau Crysanthemum este specifica toamnei,si se gaseste sub cele mai diverse formele, de la tufele pitice pana la cele de un metru inaltime. Crizantema au flori care acopera aproape toata gama de culori cunoscuta, cu dimensiuni si forme dintre cele mai variate, de la simple la duble, involte (batute), stelate, globuloase etc.
Crizantemele sint cultivate si sint reproduse de secole intregi, rezultind un numar mare de specii azi pe glob. Printre cele mai cunoscute sint crizantemele cu mai multe flori pe fir, disponibile in toata gama de culori, mai putin in culoarea albastru. Crizantemele sint foarte populare datorita culorilor vii si a sperantei ridicate de viata. Chinezii folosesc frunzele si lastarii crizantemelor pentru a-si aroma mincarurile preparate. Japonezii aveau o reteta dupa care preparau un leac al nemuririi, in care erau folosite petale ale crizantemelor. Ceaiul de crizantema alba era folosit pentru a vindeca depresiile sau migrenele.
Crizantemele rosii erau folosite de chinezi ca medicamente pentru mentinerea tineretii si incetarea ritmului de imbatrinire. Crizantemele rosii sint numite la noi si dumitrite, fiind asociate linistii, impacarii, iertarii si tristetii. In Romania se considera ca aceste flori sint florile Sfintului Dumitru pe data de 26 octombrie .
Crizantemele, mai sunt numite si tufanele, dumitrite, margarete de toamna si sunt plante perene, apartinand familiei Asteraceae.Speciile Chrysanthemum plante perene, ierboase, au pana la 150 cm inaltime.Funzele sunt adanc crestate si florile mari, de diverse culori .Crizantemele au un parfum minunat, inconfundabil, care anunta ca a venit toamna.
Crizantemele, la noi in tara sunt cultivate in scopuri ornamentale. Sunt foarte apreciate pentru ambianta placuta pe care o creeaza atunci cand impodobesc gradinile si parcurile publice, cat si locuintele oamenilor.Aceasta planta perena are tulpina dreapta si creste inalta de 0,5-1,5 m. Frunzele sunt mari, adanc crestate, netede si lucioase, de culoare verde. Florile sunt mari, albe cu galben si verde. Infloresc toamna, si fructele sunt de forma unor achene.
Crizantemele numite uneori mamici sau chrysanths, sunt plante cu flori din genul Chrysanthemum din familia Asteraceae.Crizantemele, sunt plante perene erbacee sau arbusti mici. Ele au frunzele aranjate alternativ si impartite in pliante cu margini dintate, ocazional netede. Inflorescenta este compusa dintr-o serie de mai multe capete de flori, sau, uneori, un cap solitar. Fructul este o achena striata. Crizantemele, de asemenea, cunoscute sub numele de mame, sunt una dintre cele mai frumoase soiuri de plante perene care incep sa infloreasca toamna devreme.
Datorita proprietatilor ei deosebite, crizantema este folosita si ca planta medicinala. Toamna, i se recolteaza florile cand sunt complet deschise. In medicina chineza ceaiul din flori de crizantema este folosit in tratamentul gripei, racelii, tusei, in calmarea durerilor de gat si vindecarea insolatiei.
Crizantema sau Chrysanthemum indicum este o planta cu un aspect vesel si placut creat tocmai prin culoarea frumoasa a petalelor florilor sale de un portocaliu inchins. Este cunoscuta si sub denumirea de tufanica, margarete de toamna, crizantema mare sau crizantema frumoasa. Face parte din familia Asteraceae si este originara din China, unde exista si un oras antic Ju-Xian numit Orasul crizantema.
Popular, crizantema mai poarta numele de margareta. Sunt plante care iubesc lumina, care traiesc pe terase sau in gradina, la lumina multa, dar fara soare direct.
Fără frică de vânt și îngheț, crizantemele sunt personificarea pep și un exemplu viu de rezistență și perseverență. De mai bine de 3000 de ani, aceste flori frumoase au fost cultivate în China, considerată patria lor istorică. Dar palma este adesea provocată de locuitorii japonezi care consideră că crizantemele sunt comoara lor națională.
La începutul secolului al XII-lea, au existat 36 de soiuri de crizanteme. Prima lor clasificare a fost încercată de Confucius. Acum există deja mai mult de 10 mii de soiuri în lume, iar în Imperiul Ceresc există mai mult de 3.000 dintre ele. Gama este incredibil de largă. Există soiuri cu petale mari și miniatură, rotunjite și arătate, simple și petale. Cea mai mică floare de crizantemă nu depășește 3 cm în diametru. Unele arbuști de specii de grădină pot crește până la 1,5 m.