cumsa.ro/casa-gradinarit/cum-sa-cresti-vinca-minor-ingrijire-inmultire-beneficii-boli-si-daunatori/Familia Apocynaceae
Genul Vinca L.
Denumire stiintifica: Vinca major L.
Denumire populara: Saschiu
Categorie: Flori de gradina
Descriere: Subarbust tarator originar din Europa sudica si Asia vestica, apreciat pentru frunzisul persistent, viu colorat si florile frumoase de culoare albastruie.
Lastareste si drajoneaza puternic formand covoare intinse cu lujerii floriferi erecti.
Frunzele opuse sunt ovate, verzi inchis lucitoare de 3-7 cm lungime.
Florile care apar in lunile mai-septembrie si sunt mari de 3-3.5 cm.
Are temperament de semiumbra, dar poate fi plantat si in plin soare sau la umbra. Vegeteaza bine pe soluri reavene cu troficitate ridicata.
Poate suporta si seceta. Este specie termofila avand nevoie de protectie in iernile geroase.
Se planteaza izolat, in grupuri sau borduri.
Se inmulteste prin butasi si despartirea tufelor primavara.
Variabilitatea speciei
Variegata – cultivar cu frunze variegate sau patate cu alb-galbui.
Vinca major Variegata – Saschiu
Vinca Major este o planta cu frunze mari, vesnic verde si o acoperire a solului cu crestere gratioasa. Aceasta acoperire a solului va face ca solul sa para compact si rezistent. Verdele puternic si proaspat al frunzisului va umple gradina cu o stralucire unica.
Acest semi-arbust creste pana la 35 cm inaltime si trebuie plantat intr-un mediu adecvat. Recomandam o locatie partial umbrita. Florile colorate albastru-violet completeaza din plin impresia generala pozitiva. Asadar, daca sunteti in cautarea unei frumoase plante de acoperire a solului cu frunze mari, veti lua cu siguranta decizia corecta cu aceasta alegere. Alternativa cu frunze mici la Vinca major este Vinca minor.
locatie semiumbrita-umbrita;
infloreste din aprilie pana in mai;
acoperire frumoasa a solului;
acoperire a solului, arbust mic in gradina, plantare in parc. Insotitorii potriviti ar fi Astilbe, Digitalis, Duchesnea, Lamium si diverse ferigi;
Reproducerea se face prin divizarea tufei sau prin butasi. Divizarea tufei se poate face fie primavara, fie toamna.
In ceea ce priveste reproducerea prin butasi, este important ca acestia sa fie recoltati pimavara. Sunt taiate varfuri vegetative cu o lungime de cel putin 10 centimetri. Frunzele din partea inferioara sunt indepartate, iar partea inferioara se va scufunda intr-un hormon care favorizeaza inradacinarea.Apoi, ramura recoltata va fi asezata intr-un amestec de nisip grosier si sol fertil, compactand substratul dupa plantare. Atentie! Este important ca stratul de nisip grosier sa fie asezat pe fundul ghiveciului, iar compactarea sa fie una usoara.
Se recomanda ca recipientul sa fie acoperit cu o folie transparenta de plastic si sa fie asezat intr-un mediu cu umbra si in care temperatura poate fi mentinuta constant la 24 de grade Celsius. Solul trebuie mentinut umed.Dupa ce ramura prinde radacina si apar primii lastari, vasul va putea fi mutat intr-o zona luminoasa, moment in care plasticul trebuie inlaturat. Cand planta va fi suficient de puternica, poate fi mutata in vasul final sau in gradina.
Boli si daunatori saschiu
Marele pericol care planeaza asupra acestei plante este reprezentat de putrezirea radacinilor, in conditiile acumularii de apa la nivelul substratului. Pe de alta parte, ofilirea frunzelor este un semn ca planta nu primeste suficienta apa.
Daca planta intampina probleme de dezvoltare, mai ales cand este cultivata in ghivece, se recomanda regularizarea fertilizarilor.
Daca Vinca minor nu infloreste, este indicata expunerea corecta la lumina abundenta sau la lumina filtrata, timp de mai multe ori peste zi.
Vinca Minor poate fi afectata de cosenila si de paianjenul rosu, dar si de afide. Este indicata utilizarea de insecticide pentru eliminarea daunatorilor.