Eleagnus angustiolia - Maslin rusesc - Salcioara arbust de gradina cu frunze argintii si flori galbene, foarte parfumate; florile au si proprietati medicinale (ex: boli de piele) Elaeagnus angustifolia, denumită în mod obișnuit măslin rusesc, fruct de argint, oleaster, măsline persane sau măsline sălbatice, este o specie de Elaeagnus, originară din vestul și centrul Asiei, Afganistan, din sudul Rusiei și Kazahstan până în Turcia, Iran și părți din Pakistan. Elaeagnus angustifolia este un arbust de foioase care crește la 7 m (23ft) la 7 m (23ft) la o rată medie. Este greu să zoneze (Marea Britanie) 2 și nu este înghețat. Este în floare în iunie, iar semințele se coacă din septembrie până în octombrie. Specia este hermafrodită (are atât organe masculine, cât și feminine) și este polenizată de albine. Poate repara azotul. Potrivit pentru: soluri ușoare (nisipoase), medii (moale) și grele (argiloase), preferă solul bine drenat și poate crește în soluri sărace din punct de vedere nutrițional. PH adecvat: soluri acide, neutre și bazice (alcaline) și pot crește în soluri foarte alcaline și saline. Nu poate crește la umbră. Preferă solul uscat sau umed și poate tolera seceta. Planta poate tolera expunerea maritimă.
Ceaiul de SĂLCIOARĂ combate răceala, bolile stomacului şi paraziţii intestinali Sălcioara de argint (Elaeagnus angustifolia), sau ‘’Măslinul sălbatic’’ este o plantă medicinală mai puţin cunoscută, însă eficientă în tratamentele naturiste. În scop terapeutic, de la plantă se folosesc ramurile tinere, frunzele, florile şi fructele. Compoziţie chimică Salcia mirositoare, aşa cum mai este numită, este foarte bogată în vitamina C (frunzele conţin 150 – 350 mg/ 100g), în glucoză şi fructoză (conţinute în fructe), proteine vegetale, tanin şi microelemente. Ramurile tinere conţin mucilagii, acid benzoic, acid cinamic, compuşi polifenolici, tanin, flavone. Florile conţin mucilagii, rezine, acid benzoic, acid cinamic, acid p-hidroxibenzoic, compuşi polifenolici, acid p-cumaric, flavone. Planta are acţiune antimicrobiană, antitumorală şi cicatrizantă. Ceai din flori de sălcioară Ceaiul din flori de sălcioară grăbeşte vindecarea răcelii cu febră şi dureri în gât. Este recomandat şi în hipertensiune, activitate slabă a muşchiului cardiac. Cum se prepară Pentru adulţi: În 500 ml. apă adusă până la fierbere se adaugă 2 linguri pline de flori (uscate). Se acoperă vasul cu capac, pentru a se păstra componentele eterice; recipientul se ţine pe baie de abur, 15 minute (sau se infuzează în termos). După acest interval de timp, florile de sălcioară se storc bine, iar volumul lichidului se completează până la 500 ml. cu apă rece. Pentru copii (răceală): Se infuzează 2 linguriţe de flori în 250 ml. apă fierbinte, într-un recipient închis etanş, timp de 1 oră, apoi se filtrează. Administrare Adulţi: se beau câte 75 ml, de 3 ori pe zi. Pentru copii de 2 ani: câte 1 linguriţă, de 2 ori pe zi; Pentru copii de 3-5 ani: câte 1 linguriţă, de 3 ori pe zi; Pentru copii de 6-8 ani: câte 2 linguri pe zi; Pentru copii de 9-12 ani: câte 3-4 linguri pe zi. Ceai din frunze de sălcioară Bronşită, răceală, amigdalită – peste 3 linguri de frunze tocate mărunt se toarnă 500 ml. de apă clocotită; se infuzează 30 de minute şi se strecoară. Se beau 250 ml. din decoct, în 3 reprize, după mesele principale, iar cu lichidul rămas se face gargară. Helmintiază (boală provocată de diferiţi viermi paraziţi intestinali) – se prepară o infuzie din 2 linguriţe de frunze tocate, care se lasă timp de 1 oră în 200 ml. de apă fierbinte. Se bea câte 1 lingură de infuzie, de 3 ori pe zi, între mese, timp de 7 zile Ceai din fructe de sălcioară Are efect astringent şi antiinflamator, tratând bolile stomacului şi ale intestinului gros. ⇒ Se fierb 30 gr. de fructe (proaspete sau uscate) într-un pahar de apă fierbinte, pe baie de abur, timp de 30 minute, în vas acoperit cu capac. Se strecoară şi se storc bine. Se poate păstra în frigider maximum 2 zile. Ceaiul se bea cald. ♣ Se iau câte 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, înainte de masă. Contraindicaţii Sălcioara este contraindicată în sarcină.
Interesant articol,chiar am un pomisor in gradina care anul acsta a facut primele flori,eu nu stiam caci fructele sunt comestibile.....credeam ca este o salcie mirositoare doar,am primit o de la cineva acum sase ani.Multumesc
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.